MSK

Praktijken voor MSK Geneeskunde
specialisatie Orthomanuele Geneeskunde
© 2021 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer
OMG_(25_van_41)1.jpg

Artsen MSK (specialisatie Orthomanuele Geneeskunde)

staand vlnr: Xavier Mallens, Klaas Molenaar, Jan-Jan de Bruijne, Jan Derk Lugard

zittend vlnr: Lex Mulder, Theo Genee, William van de Luijtgaarden

 

MUSCULOSKELETALE GENEESKUNDE

De historie voor Nederlandse artsen begint in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, artsen Manuele Geneeskunde (" methode Eindhoven" ) en artsen Orthomanuele Geneeskunde (" methode Sickesz - den Haag"), verschillende technieken, verschillende opleiding, zelfde behandeldoelen, in 2006 gefuseerd tot de vereniging artsen OrthoManuele Geneeskunde met een gezamelijke opleiding.

In 2017, vanwege verbreding van het vakgebied met meer behandelspecialisaties in pijnbestrijding (zoals onder rontgendoorlichting injecteren) wordt ook een betere en bredere samenwerking met andere (para)medische beroepsgroepen mogelijk gemaakt.

De naam werd gewijzigd in Musculoskeletal Medicine, artsen Musculoskeletale Geneeskunde (MSK).  Het is een vakgebied wat zich richt op het analyseren en niet chirurgisch behandelen van klachten gerelateerd aan functiestoornissen van het bewegingsapparaat. In het huidige "medische landschap" is de MSK arts van toegevoegde waarde. Niet concurrerend maar juist aanvullend. Hij kan (andere) functiestoornis(sen) van het bewegingsapparaat vaststellen en met een diagnose en behandelvoorstel op zijn vakgebied komen. De MSK Geneeskunde integreert daarbij de wetenschappelijke kennis vanuit diverse vakgebieden. De vereniging NVAMG telt momenteel 140 artsen.

Werkwijze MSK arts?

Het doel van behandelen is pijnvermindering. Het stellen van een juiste medische diagnose is essentieel. Het gebruik maken van correctiemethodieken is de wijze waarop. Het corrigeren van "scheefstanden" (blokkades) aan wervels, bekken,heupen en gewrichten van armen en benen is een wijze waarop de klacht beinvloedt wordt. Deze blokkades kunnen leiden tot functiestoornissen en tot pijn, soms alsof de zenuw "afgekneld" is. Door gebruik te maken van diverse technieken kan de arts de scheefstanden corrigeren.

Daarnaast heeft een arts meer bevoegdheden als het uitschrijven van recepten en injecteren in gewrichten. De opleiding tot basisarts voorziet ook in meer en bredere medische kennis en zal samenwerking met andere (para-)medische beroepen vergemakkelijken.

 

 

 

Bestanden om te downloaden