MSK

Praktijken voor MSK Geneeskunde
specialisatie Orthomanuele Geneeskunde
© 2024 OMGNED Alle rechten voorbehouden Disclaimer

MUSCULOSKELETALE GENEESKUNDE, WAT IS DAT?

De MSK-arts kan functiestoornissen van het bewegingsapparaat vaststellen en deze adequaat behandelen. De MSK Geneeskunde integreert daarbij wetenschappelijke kennis uit eigen vakgebied aangevuld met kennis uit andere medische disciplines. In het huidige "medische landschap" is de MSK arts van toegevoegde waarde. Niet concurrerend maar juist aanvullend.

De MSK arts stelt primair een belastingdiagnose. Dat betekent dat de stand van de wervels en de functie van de wervelkolom worden onderzocht. Afwijkingen worden behandeld met mobilisatie- en manipulatietechnieken met als doel bewegingsverbetering en derhalve afname van pijn. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van injectietechnieken om pijn te bestrijden. Dit gebeurt veelal in de RugPoli's. Dit zijn zelfstandige behandelcentra waar diverse pijndokters met behulp van Rontgenapperatuur nauwkeurig kunnen behandelen (zie site's RugPoli)

Werkwijze MSK arts?

Het doel van behandelen is pijnvermindering. Het stellen van een juiste medische diagnose is essentieel. Het gebruik maken van correctiemethodieken is de wijze waarop. Het corrigeren van "scheefstanden" (blokkades) aan wervels, bekken,heupen en perifere gewrichten wordt handmatig (al dan niet met behandelapparatuur) uitgevoerd. Blokkades kunnen leiden tot functiestoornissen en tot pijn. Daarnaast kan de arts recepten uitschrijven maar ook injecteren in gewrichten (bv een elleboog). In onze RugPoli's  wordt gebruik gemaakt van MRI diagnostiek (in alle vestigingen aanwezig). Diagnosestelling en behandeling onder Rontgendoorlichting in structuren in de nabijheid van de wervelkolom vindt daar plaats.

HISTORIE

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ontwikkelden zich in Nederland twee opleidingen voor artsen.
1: Artsen Manuele Geneeskunde (" methode Eindhoven " ) 
2: Artsen Orthomanuele Geneeskunde (" methode Sickesz - Den Haag ")
Verschillende technieken, verschillende opleiding, zelfde behandeldoelen.
2006: fusie tot één vereniging met een gezamelijke opleiding.
2017: uitbreiding vakgebied met meer behandelspecialisaties in pijnbestrijding  (b.v. injecteren onder rontgendoorlichting )
Naamswijziging: artsen Musculoskeletale Geneeskunde (MSK)
De vereniging NVAMG telt 120 artsen.

 

 

Bestanden om te downloaden